Voorbeeld

Wat doe je, als degene van wie je al tientallen jaren houdt en met wie je alles deelt – een huishouden, een gezin, een geschiedenis – plotseling doodgaat? Ik zou het niet weten. Zelf ken ik mijn echtgenoot net zeven jaar. Wat weet ik van levenslange liefde, en van het verdriet als je die verliest?

Anderhalf jaar geleden stierf de man van mijn Canadese tante aan de spierziekte ALS. In een paar maanden tijd moest mijn tante afscheid nemen van haar grote liefde, met wie ze drie kinderen had grootgebracht, ontelbare reizen had gemaakt en nog zo veel plannen had. Voor mij, kind uit een ongelukkig huwelijk, waren deze oom en tante het bewijs dat ware liefde geen uiterste houdbaarheidsdatum kent. Een voorbeeld van hoe het óók kon.

Eerst bezorgd, later vol bewondering volgde ik mijn tante in de maanden na de dood van mijn oom. Ja, ze was verschrikkelijk verdrietig. Maar ze ging er niet aan onderdoor. Sterk en dapper hield ze zich staande. Per mail hield ze familie en vrienden op de hoogte van haar wel en wee. Een paar maanden geleden vertelde ze, dat ze had besloten Engelse les te gaan geven in Rwanda. Omdat de voertaal in dat land is overgegaan van Frans naar Engels, is er grote behoefte aan leraren die die taal beheersen. Vol goede moed vertrok mijn tante een maand geleden naar Kigali, waar ze te maken kreeg met chaos en bureaucratie. Ze wordt van het kastje naar de muur gestuurd en heeft tot op heden nog geen les gegeven. Maar klagen doet ze niet. Geamuseerd en met milde spot doet ze verslag van haar ervaringen. Een vrouw van de wereld, die zich niet uit het veld laat slaan. Zo kan het dus óók.

http://www.akilahinstitute.org/

Reacties zijn gesloten.