Vliegtuigje

Het is zondagmiddag en mijn oudste zoon zit al de hele dag binnen in zijn pyjama. Hij heeft een film gekeken, met lego gespeeld , een gevangenis met ingewikkelde beveiligingssysteem gebouwd van blokken, minecraft gespeeld,  Donald Duckjes gelezen en ruzie gemaakt met zijn broertje. Nu is het achterin de middag, het moeilijkste moment van de dag. Ik sta in de keuken en voel me opgesloten. Mijn jongste zoon en zijn vader maken een boswandeling. Zij wel.

Mijn zoon vouwt een vliegtuigje en begint ermee te gooien. Hij sprint heen en weer door de huiskamer, springt de bank op en af. Ik zucht, heb geen zin in wat komen gaat. “Vliegtuigjes gooien mag in de gang, of buiten”, zeg ik. “Niet in de kamer”. Dan zet ik me schrap.

Het blijft stil.

“Oké”, zegt mijn zoon. Hij rent de trap op en komt terug in een joggingpak. Hij trekt zijn gymschoenen aan. Ik zeg niet, dat hij zijn jas aan moet. Ik zeg alleen, dat hij voor het huis moet blijven. Dat ik hem wil kunnen zien. “Jahaa” roept hij en stormt naar buiten, mij stomverbaasd achterlatend. Normaal springt hij uit zijn vel als ik hem iets verbied. Normaal is hij met geen stok naar buiten te krijgen en moet ik hem zijn schoenen aantrekken, nadat ik eerst tien keer heb gezegd dat hij dat zelf moet doen.

Ik sta voor het raam en kijk. Hij heeft zijn vliegtuigje vastgebonden aan een touwtje. Heen en weer rent hij door de straat, het vliegtuigje zweeft achter hem aan. Soms rent hij even iets verder weg, maar hij komt steeds terug. Hij houdt zich aan de afspraak.

Ik ontspan.

Opeens besef ik, dat dit is, wat ik moest doen op de cursus Mindful Parenting, die ik twee jaar geleden volgde. “Bekijk je kind tien minuten lang, zonder iets te doen.” Die oefening lukte bij mij nooit. Ik kon nog geen minuut naar mijn zoon kijken, of ik moest ingrijpen. Omdat er anders iets kapot ging. Of omdat er anders iemand werd gekwetst, geslagen of geschopt. Vaak genoeg was ik diegene zelf.

Wat is het lang geleden dat ik mijn zoon heb gezien voor wat hij is. Een kind.

Reacties zijn gesloten.